Europejskie Dni Dziedzictwa 2021 - Dziedzictwo Smaków
W tym roku Europejskie Dni Dziedzictwa obchodzone są pod hasłem SMAKI DZIEDZICTWA.
Prezentujemy trzy przepisy z dziedzictwa kulinarnego górali czadeckich:
Pani Jadwiga Husar pokazuje jak upiec Płacinty z jabłkami (Łamaniec)
https://en.calameo.com/read/00639891176a3778c2b3a
Pani Teresa Buganik zaprasza do spróbowania prostej sałatki z ziemniaków Bukowinka
https://en.calameo.com/read/0063989110935b19bfc45
Pani Aniela Kogut, pokazuje jak krok po kroku, wg przepisu swojej mamy Reginy Buganik, wykonać przepyszny Chlib pszenny. Do wypróbowania przepisu zachęca też pani Elżbieta Buganik, synowa pani Reginy.
https://en.calameo.com/read/006398911da5aae146c64
Zapraszamy do wypróbowania przepisów, rozsmakowania się w kuchni górali czadeckich i podzielenia się z nami przynajmniej jednym zdjęciem upieczonych płacintów oraz wrażeniami smakowymi :-)
Górale czadeccy to grupa etnograficzna górali polskich. Po II wojnie światowej przybyli z Bukowiny na Ziemie Odzyskane. Są też mieszkańcami Żagania i okolic. Wyróżnia ich przywiązanie do swojego dziedzictwa kulturowego, tradycji, folkloru.
Przedstawiciele grupy etnicznej nazywanej góralami czadeckimi żyją wśród nas. Od ponad siedemdziesięciu lat to nasi sąsiedzi, koledzy i koleżanki z pracy, niejednokrotnie członkowie naszych rodzin. Wyróżniają się głębokim poczuciem przynależności etnicznej i przywiązaniem do tradycji. Chętnie promują swoje stare zwyczaje, pieśni, tańce i stroje. Kultywują też tradycje w zakresie kulinariów, przede wszystkim tych związanych ze świętami.